Berätta nu om livet, var det bättre än du trott?

Hösten har kommit och det blir mörkt redan klockan åtta på kvällen. Sommarens varma nätter i tunna linneklänningar är utbytta mot kyliga vindar och värmande halsdukar. Kvällsdopp och solnedgång 23:30, när det viktigaste i livet just då var vindens hastighet och fredagsöl känns som ett annat liv. Löven ändrar färg och akademins fönster börjar lysa innan solen gått upp. Det är sånt som består, kommer igen.

Våren känns som en utläst kapitel ur en bok. Ett kapitel som lästes snabbt för att veta hur det slutar, för att sedan känna en känsla av både tillfredsställelse och tomhet när det är slut. Kvar finns minnena av ett vardagsliv som på ett sätt ser väldigt lika ut som det är idag, men samtidigt helt olika. Ibland känns det som att våren inte hände, en tid som sprang förbi. Tårarna på centralstationen i juni som torkades av ett "vi ses snart igen" är som att de aldrig ens började rinna. Måste ge det tid att smälta innan jag tillåter tankarna att verkligen ta in alla upplevelser och intryck.

Jag cyklar istället på bekanta gator, men i ett nytt ljus. Samma stad, men ny utbildning och nya kvadratmeter som ska fyllas med mig. Växter som ger liv, omfamnande filtar och nya tesorter. Lägenheten som ger mig sinnesro i det bortträngda. Heliga kaffepauser mitt på dagen till timmar av skrivande blir snabbt till en vana.

Pratar minnen med fin vän över ett glas bubbel som går över till flera glas vin. Han frågar vad vi firar, vi svarar livet och säger att alltid finns det något att fira. Skrattar när vi tänker tillbaka på det som var då och funderar över det som är nu. Tänker hur saker förändrats så snabbt och kvar är vi här, precis som varje höst. Planerar inför det som komma ska med en förväntan blandad med ängslan. Vill bort men samtidigt stanna.

Lever som i en isolerad bubbla med vetskapen om det där borta, men tränger undan de tankarna. Vill inte veta, vill inte. Känner ångest för kan inte hjälpa. Känner skuld för att jag inte hjälper. Stillar tankarna och sorterar om min garderob, allt ska vara i perfekt ordning enligt färg, material och användning. Allt har sin plats. Flyttar om, viker om och placerar noggrannt tillbaka. Andas ut och känner lugnet som, för stunden, infinner sig.

Du säger att allt kommer att ordna sig, "du fixar det här". Men vill att du ska vara här, nära, och viska det igen och igen och igen tills jag förbjudet i misstag helt oplanerat somnar i din famn till bruset av tvn i bakgrunden och känslan av trygghet inombords.

07.10.2018 kl. 11:22

Fjärde veckan i Oslo.

tjugonionde januari - fjärde februari tvåtusenarton.

Födelsedagsvecka! Inte mycket att säga om veckan som sådan - den var lugn, vädret var fint (men kallt) och, helgen var såklart festlig. 

Dagen före min födelsedag (fredag) var det pub crawl mellan alla universitetspubarna. Vi var ett gäng hos Alex på lite fördrinkar innan vi bestämde oss för att fara in till U1. Där hade jag min hittills roligaste utgång den här våren! På tolvslaget till min födelsedag fick jag sjunga och dansa till Dancing Queen med massa nya vänner runt om mig som kramade mig grattis och bjöd på födelsedagsdrink. En perfekt start på min födelsedag och jag somnade med ett stort leende på läpparna den kvällen. 

Den tredje februari var det min 23-års dag. Dagen började med att Marilena, Emma och Sanna kom till mitt kök och vi lagade brunch med våfflor, färskt bröd, kaffe, frukt och smoothie. Så bra start på dagen och är så glad och tacksam att jag har alla dem här i Oslo.

Efter vi ätit oss proppmätta mötte vi upp Simon och sedan for vi på en båttur mellan öarna utanför Oslo. En väldigt kall men väldigt fin tur då solen sken! Vi förfrös dock nästan tårna av oss, men det var det ändå värt.

På kvällen var det förfest i Kringsjå, men jag och Marilena var så trötta efter dagen så jag gick nöjt hem halv elva och avrundade födelsedagen i sängen med serier. En av de bättre födelsedagarna jag har haft faktiskt.

/ J. 

04.02.2018 kl. 10:28

Tredje veckan i Oslo.

tjugoandra - tjugoåttonde januari tvåtusenarton

Tredje veckan i Oslo har flugit förbi. En lite lugnare vecka om man jämför med de två tidigare. Måste stanna upp för att verkligen förstå att jag bor bor här, och att jag ska bo här åtminstone fyra månader till. Blir rädd för att jag inte uppskattar det lilla, vardagen, att de här månaderna ska gå för snabbt utan att jag hinner tänka, känna, leva. 

I veckan har kurserna dragit igång. Går en kurs i nordisk politik, som egentligen nog är en kurs i statskunskap, men som jag tror att ska gå bra ändå. Professorn pratade om Åland på första föreläsningen, vilket var lite roligt. Nu blev det iallafall klart för mina kompisar var jag kommer ifrån, och de fick upp ögonen för fenomenet finlandssvenskar. Det är först när man åker till ett nytt land som man inser vilken unik plats i världen man kommer ifrån, och att min lilla hem-ö kan vara så fascinerande. Det ger en perspektiv på såväl små som stora ting.

Jag hade även en föreläsning helt på norska, vilket gick bra. Dock har jag bestämt mig för att inte gå den kursen trots allt, eftersom jag kände att det skulle bli för mycket stress - och stressymptom är det sista jag vill få här. En av anledningarna till att jag åkte på utbyte var att komma bort från Åbo och ekorr-hjulet och bara få fokusera på det fina i livet och uppleva nya saker. Kursen i sig verkade intressant, men känner trots det att det här ändå var rätt beslut. 

Under onsdag kväll var jag med Åsmund till U1 och lyssnade en debatt som handlade om ifall Norge borde införa medborgarlön eller inte. Intressant debatt med tanke på att ämnet är väldigt aktuellt i Finland för tillfället. Resultatet av debatten skulle jag säga var att de flesta är positivt inställda till tanken på medborgarlön, men jag tror inte att det är något som skulle fungera i det norska samhället just nu, av flera anledningar.

På torsdagen hade jag min tredje föreläsning under veckan, i "Managing and leading public organizations", som jag personligen tycker verkar mest intressant. Jag har även upptäckt en nackdel med att studera i Norge - hur dyrt det är med kurslitteratur. Vi som studerar på universitet i Finland är så bortskämda med att (nästan) all kurslitteratur går att få tag på i biblioteket eller på nätet helt gratis. Har hittills lagt ner nästan 130 euro på bara böcker... men förhoppningsvis är böckerna så intressanta att jag vill spara dem och att jag har nytta av dem i framtiden. Annars går det ju alltid att sälja. Något annat som vi i Finland också är bortskämda med är billig skollunch. Här rusar kostnaderna snabbt iväg om man äter lunch i skolan varje dag.. måste lära mig laga matlådor för att spara lite pengar.

Överlag har jag mått ganska upp och ner under veckan. Stundvis känt mig väldigt ensam och rastlös. Den första veckan här då man hade program i princip dygnet runt gick så snabbt att nu känns det tomt att inte ha något att göra. Men jag antar att det tar ett tag innan jag helt "landat" här och jag är helt säker på att det blir bättre när vi slagit fast lite planer så att man har något kul att se fram emot. 

Nästa vecka ser jag fram emot min födelsedag (!), pub crawl och förhoppningsvis andra sociala evenemang under veckan. Känner att jag behöver piggas upp nu. 

/ J.

28.01.2018 kl. 13:14

Andra veckan i Oslo.

femtonde - tjugoförsta januari tvåtusenarton.

Min andra hela vecka i Oslo är förbi. Som förra veckan flög tiden förbi och jag har hunnit med många roliga saker.

På tisdagen var jag och Marilena ännu en gång till IKEA, då det ordnades gratis busstransport dit direkt från Sogn. Jag skulle egentligen inte köpa något, men som vanligt åker man därifrån med lite mer saker än man tänkt. Men mitt rum är nu ännu mysigare än tidigare så det är ju ett plus. Börjar känna mig hemmastadd här.

På onsdagen hängde jag vid universitetet och ordnade lite viktiga papper tll bland annat AMS och ÅA. På kvällen kom Åsmund, Marilena, Alex och Simon till mig och vi lagade tacos tillsammans. Sedan spelade vi lite kort och bara umgicks. Supertrevlig och mysig kväll, något som måste göras om oftare. 

Vi har även hunnit med att vara till Korketrekkeren, en två kilometer lång pulkabacke som fick en att känna sig som barn på nytt. Man fick hyra både hjälm och kälke och vi åkte ner tre gånger, sedan tog man metron upp till toppen igen. Jätterolig aktivitet som vi säkert kommer att göra någon dag igen, då det dessutom finns ett café där. På kvällen var det quiz night på Amatören, studentpuben i Sogn. Det var väldigt svåra frågor, men vårt lag kämpade på bra ändå.

På fredagen tog vi metron till Oslo Vinterpark för att skida slalom! Var fem år sedan jag senast stod på ett par slalomskidor så det var väldigt ovant i början, men tack vare Simon och Marilena som tålmodigt och snällt agerade skidlärare så åkte jag även röda backar till slut - och det var så kul! Mot eftermiddagen blev det väldigt tät dimma och det började snöa samtidigt som backarna blev sämre av så mycket folk, så jag och Marilena åkte hem lite tidigare. Men fem timmars skidning hann vi ändå med, och det är nog tillräckligt när man inte är så van - känns i vaderna nu kan jag lova! Förhoppningsvis kommer vi att åka någon dag igen, då det är 50 % billigare för studerande på fredagar. Et väldigt bra erbjudande, och helt otroligt egentligen att man kan ta metron 30 minuter och sedan är man i backen. Är nog inte många ställen i världen man kan göra det, och speciellt inte i en storstad. 
På kvällen förfestade vi hos Alex för att sedan fara till U1. Det var en helt okej kväll, jag var ganska trött så var skönt att bara ta det lugnt hela dagen på lördagen sedan.

Idag (söndag) har jag och Marilena utforskat Grunerløkka och druckit kaffe på ett café. Sedan mötte vi upp Simon, Alex och Igor och såg på solnedgången vid hamnen. Blir mer och mer kär i Oslo som stad, är så vackert här. 

Nästa vecka börjar studierna så då är det tillbaka till verkligheten som gäller. Ska bli intressant att se hur föreläsningarna är uppbyggda här. Det blir ändå en ganska mjukstart då jag bara har en föreläsning på tisdag och en på torsdag, så det är skönt. Ser fram emot veckan och vad vi har för planer!

/ J.

21.01.2018 kl. 13:29

Första veckan i Oslo.

åttonde - fjortonde januari tvåtusenarton

Första veckan i Oslo gick lika snabbt som den var intensiv. Veckan har innehållit många nya vänner, chillkvällar, fester och andra roliga evenemang. Till vår korridor har två norska tjejer, Sunniva och Marthe, kommit tillbaka från jullovet. Så nu är vi fem här. Alla är supertrevliga så känns bra att dela kök med dem.

Efter helgens turistande kickade introveckan igång (s.k. "buddy week") med träff på måndag morgon med Det samfunnsvitenskaplige fakultet. Jag fick träffa min tutorgrupp (eller "buddy group", som vi kallar det här) med härliga Anneli och Pernille som tutorer. I min grupp är personer från Danmark, Tyskland, USA, Sydkorea, Schweiz, Kanada och Kina. Vi fick en snabb rundtur på universitetet och samma kväll samlades vi på fakultetens egna lönnkrog/pub, U1, för att lära känna fler personer och bara umgås. Jag och Emma från Danmark, Marilena och Alexander från Tyskland och Simon från Schweiz från min tutorgrupp kom genast bra överens och vi har sedan dess hängt mycket ihop.

Tisdagen började med orienteringsdag där vi fick information om universitetet och lite praktisk info om studierna. På eftermiddagen for alla utbytesstuderande till Tøyen där vi skulle skrinna. Man fick hyra skridskorna gratis och det bjöds på varm choklad och bulle. Efter att vi skrinnat en stund gick vi till Munch-muséet som hade en väldigt speciell utställning haha.. Jag tog sedan t-banan hem för att tina upp (hade inte riktigt klätt mig efter vädret direkt). På kvällen tog jag det lugnt och skypade med Lina och Frida. Var skönt att prata med någon hemifrån och berätta om allt som hänt hittills. Saknar dem!

På onsdag förmiddag "hikade" jag, Emma, Marilena, Alex och Simon upp till Vetterkollen, ett berg här i närheten av Sogn. Det tog lite mindre än en timme att gå upp dit. Det var så avkopplande och härligt att vandra i skogen, och utsikten var helt otrolig då man såg hela Oslo framför sig! Börjar gilla Oslo mer och mer för var dag som går då naturen är så nära, vilket jag värderar högt. 

På eftermiddagen var det dags för "café tour" på campusområdet, där vi drack kaffe och åt våfflor och fick samtidigt se utbudet på de olika caféerna som fakulteterna håller i. På kvällarna förvandlas dessa caféer till pubar, vilket är ett väldigt bra koncept! Lite annat än våra lönnkrogar i Åbo..
Vi åt middag på ett av caféerna och sedan var det dags för quiz night på Escape. Vårt lag kom på en delad elfte plats av tjugosex, så jag tycker att vi gjorde ett bra jobb! Ett roligt och väl ordnat quiz. Jag och Emma var dock så trötta efter vandringen tidigare på dagen, så vi for hem ganska direkt efter att det slutade. 

På torsdagen jobbade jag lite med min norskakurs och efter lunch var det dags för en guidad busstur till några av Oslos populäraste sevärdheter. Vi var först upp till Holmenkollen, därifrån vi skulle haft fantastisk utsikt, men på grund av det dåliga vädret såg man knappt något alls. Men det gjorde inte så mycket, betyder bara att vi måste åka upp dit någon annan dag! Helt otroligt egentligen hur folk vågar hoppa ut från det där höga tornet.. Ser fram emot tävligar som kommer att ordnas där, är helt säker på att stämningen kommer att vara svårslagen! Vi var även till Vigelandparken/Frognerparken och via Operahuset, men eftersom jag redan hade sett det under helgen passade jag, Emma och Marilena på att dricka kaffe istället. 
Efter bussturen åt vi middag på universitetet och sedan var det dags för "hygge evening" på U1. En kväll som bestod av våfflor, läsk och Mario Cart i SÅ trevligt sällskap. Mer såna kvällar tack!

Fredagen började med att vi klädde på oss flera lager varma kläder och sedan tog alla tutorgrupper t-banan till Sognsvann, som är ett stort naturområde med en sjö i mitten. Det finns även väldigt bra skidspår runt om för den som vill åka längdskidor. Vi promenerade runt sjön och sedan bjöd tutorerna oss på en typisk norsk choklad som tydligen alla äter när de är ute på tur - Kvikk lunsj. Vi lekte sedan lite lekar i snön innan vi begav oss hemåt för att fixa oss inför kvällen.
På kvällen var vi på förfest till Majorstuen, till Schultz hus, där vi spelade olika drickaspel och hade det allmänt trevligt i några timmar innan vi for till U1. Där ordnades det "olympiska spel" mellan oss statsvetare och psykologerna. Gick hem tillsammans med Emma och Simon och somnade trött men glad. En supertrevlig kväll som jag hoppas det kommer flera av. 

Man kan sammanfatta den här första veckan som en av de mest händelserika veckorna i mitt liv. Har träffat så många underbara människor och jag trivs så bra här i Oslo - bättre än jag någonsin skulle tro. Är ännu nästan två veckor tills mina kurser börjar på riktigt så får se vad jag hittar på i veckan. Jag tror iallafall att jag inte blir rastlös här då det finns så mycket att hitta på. Så glad att jag vågade ta steget att fara på utbyte.

/ J.

14.01.2018 kl. 01:17

Dag ett och två.

femte - sjätte januari tvåtusenarton.

Jag startade tidigt på morgonen från Åland med en packning bestående av en stor resväska som vägde 31 kg, en överfylld carry-on och en ryggsäck som var på gränsen för tung för att bära. Jag fick sjukts av mamma och pappa som var snälla och körde mig till Arlanda. Väl där gick allt smidigt, vilket var skönt. Flyget var 15 minuter försenat, men med en flygtur på totalt en timme är det inte hela världen. 

När jag kom fram till Gardemoen i Oslo tog jag tåget till centralstationen, där jag mötte upp två personer från UiO som snällt hjälpte mig att fixa månadskort till kollektivtrafiken, för utan det är det svårt att bo här. Vi väntade in några fler utbytesstuderanden som anlände med flyg från alla världens hörn och sedan tog vi tåget till Blindern, vilket är huvudcampuset. Där hämtade vi ut nycklarna till våra respektive rum. Det var länge sedan jag var så sliten, trött och svettig som när jag kom till mitt rum. Att släpa tungt bagade i isisga och snöiga uppförsbackar, och till på det först släpa upp alla väskor tre våningar till fel byggnad innan jag hittade rätt, gjorde det inte lättare direkt. 

Boendet känns jättebra! Jag bor på tredje våningen i en korridor med totalt sex rum i Sogn Studentby. Jag har eget badrum, vilket är väldigt skönt. Köket ser förvånansvärt fräscht ut också. Jag har hittills bara träffat två av mina rumskompisar, Anni från Finland och Katherine från Australien. Supertrevliga båda två! Vi antar att de andra som bor här ännu är på jullov, så vi tror att de kommer att flytta in under nästa vecka.

Har även hunnit lära känna en hel del nya människor trots att jag bara varit här knappt ett dygn. Under första kvällen på fredagen ordnades det "Welcoming party" för alla utbytesstuderanden på Escape, en lokal på campusområdet. Jag träffade bland andra då Sanna från Finland och en hel del andra tjejer från Tyskland, Polen och Kanada. Jättekul att det ordnades sådant mingel redan under första kvällen, men eftersom jag hade rest hela dagen var jag rätt så trött, så jag och Carston från Minneapolis (som jag mötte på flygplatsen tidigare på dagen) bestämde oss att gå hem ganska tidigt med ett gäng andra. 

Idag (lördag) har vi promenerat inne i centrum av Oslo. Vi tog en take-away kaffe och stod på taket av Operahuset och tittade på solnedgången. Så fint! Sedan tog jag, Anni, Sanna och Pietro bussen till IKEA där vi först åt middag och sedan köpte vi lite saker till våra rum. Det känns redan lite mer hemtrevligt när man får sin egna touch på rummet. 

   

Jag är spänd på forstättningen här i Oslo! Jag trivs redan jättebra och ser fram emot min tid här. Imorgon ska vi gå på konstmuseum och sedan ordnar en kille en fest i sin korridor här i Sogn. Det blir nog bra det här.

/ J.

 

07.01.2018 kl. 00:17

En plats för minnen.

Har länge funderat på ett sätt för mig att samla ihop, dokumentera och minnas mitt utbyte i Norge som jag nu gör. För även fast man har bilder är orden det som verkligen påminner en om hur det verkligen kändes den där studen. Jag ska försöka göra mitt bästa att verkligen lägga ner tid på det här, så att jag i framtiden kan gå tillbaka och uppleva känslorna som yrde i denna tid. Tiden går så snabbt. Och livet händer nu

/ J.
24.03.2018 kl. 22:32

Julia, tjugotre

Åbo / Oslo, Norge

 

Tycker om långa testunder, skogspromenader, vegetarisk mat och havet.

Dokumenterar mina tankar om livet i ord och bild.